Българите, завръщащи се в страната, могат да катализират пазара на недвижими имоти. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Добромир Ганев, председател на УС на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ).

„От друга страна част от сумите, които българите от чужбина изпращаха на близките си в България, намаляха драстично. Това също беше един от основните фактори, които движеха пазара. Така че виждате колко е разнолик пазарът и в желанието на всеки да купува или да продава трябва да се потърси логиката, трябва да се потърси нуждата – дали може да бъде отложено, дали трябва да е веднага. Мотивациите са различни. И затова ние съветваме всеки да търси свои личен брокер, своя личен консултант, с който да намерят най-правилната възможност, да обсъдят всички варианти и да преценят в конкретния случай дали е добре да се купува, дали е добре да се продава, дали може да се изчака, дали е добре да се възползвате от по-добрите оферти в настоящия момент“, коментира експертът.
Добромир Ганев припомни, че от години се работи в посока регламентиране на имотния бранш у нас. Вече има създаден доброволен публичен регистър, като към настоящия момент в него са се включили около 50-60 компании.
„В момента се работи и по проект на закон. Няма институция, която да е против регламентирането на бизнеса, тъй като наистина има много проблеми в нашия сектор. Има компании, които се стремят към качество, към прилагане на добрите практики. Хората се сблъскват много рядко с покупко-продажбите на имот – 1-2 пъти в живота си, по тази причина те нямат много информация. Ето защо трябва да бъдат защитени. Това ще бъде либерален закон, който ще даде възможност на абсолютно всички, които в момента работят, да продължат да работят при спазването на някои правила“, обясни той.
Добромир Ганев отбеляза, че в гилдията има обединение за необходимостта от регламентиране на бранша.
                                                         

https://nsni.bg/news/българите-които-се-връщат-в-страната-ще-катализират-пазара-на-недвижими-имоти